Ποιοί είμαστε

Τα «ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ» και η ιστοσελίδα www.kitrinagantia.gr, η οποία τελεί υπό το συντονισμό της συνδικαλιστικής παράταξης των “ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ“, είμαστε καθαρίστριες και καθαριστές, δημοσίων σχολείων, νοσοκομείων, εποπτευόμενων από το Ελληνικό Δημόσιο φορέων και βεβαίως εργολαβικών συνεργείων του ιδιωτικού τομέα.

Ασκούμε με αξιοπρέπεια και περίσσεια περηφάνεια ένα επάγγελμα που ελάχιστοι θέλουν να κάνουν. Βλέπετε κανένας δεν θέλει να καθαρίζει εκεί που κάποιος άλλος βρωμίζει…

Είμαστε εκείνοι οι εργαζόμενοι που κανένας δεν τραγούδησε για εμάς, κανένας δεν μας ταξίδεψε στα Ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, κανένας δεν φωτογραφήθηκε «υπερήφανα» δίπλα μας, ελάχιστοι κοντοστάθηκαν και ρώτησαν για τα δίκαια αιτήματά μας.

Κι όμως δεν διεκδικούμε τέτοιες «τιμές»…

 Έχουμε μάθει να παλεύουμε και να κερδίζουμε με τον ΙΔΡΩΤΑ το μεροκάματο και με τον ΑΓΩΝΑ τα δικαιώματα και τα δίκαια αιτήματά μας!

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε τη σελίδα www.kitrinagantia.gr, την οποία φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε σε κέντρο ενημέρωσης, συντονισμού και αναφοράς του κλάδου.

Καθαρίστριες – Καθαριστές σε Εργολαβικά Συνεργεία

Επί το πλείστον απασχολούμαστε με ευέλικτες μορφές εργασίας, είμαστε χαμηλά αμειβόμενες/οι και βεβαίως πιο ευάλωτες/οι στις ατομικές διαπραγματεύσεις μισθών και στους εκβιασμούς των εργοδοτών για την επιβολή όρων και συνθηκών εργασίας που καταστρατηγούν τα δικαιώματα μας.

Αδυσώπητος και ανελέητος ο «ακήρυχτος πόλεμος» των εργολάβων, περνάει σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Τις συνδικαλιστικές, τις δημοκρατικές, τις ατομικές. Για να υπερασπιστούν το δικό τους, το ιδιωτικό δικαίωμά τους στο υπερκέρδος, ισοπεδώνουν όλα τα άλλα δικαιώματα!

Εικονικές συμβάσεις, κλωνοποίηση εργαζομένων, μαύρη ανασφάλιστη εργασία, εκφοβισμοί, τρομοκρατία, εκβιασμοί, επιθέσεις, ψεύτικες βεβαιώσεις, αδιαφανείς διαδικασίες προκηρύξεων, πρόθυμα διοικητικά συμβούλια που βάζουν πλάτη σε ακριβοπληρωμένες αναθέσεις έργων, μη καταβολή δεδουλευμένων πολλών μηνών, απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας εξ αιτίας υποκλοπών και κλωνοποιήσεων εργατοωρών, τεράστια εισφοροδιαφυγή, φοροδιαφυγή και σπατάλη δημοσίου χρήματος, είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι εργολάβοι όταν καλούνται να μειώσουν τα υπερκέρδη τους και όχι μόνο. Τα περιστατικά αναρίθμητα, εκατοντάδες οι κινητοποιήσεις, πολλά τα αιτήματα, κι όμως ακόμη συνεχίζεται το άσχημο παιχνίδι που παίζουν οι εργολάβοι μέσα στα νοσοκομεία και στους εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου. Απλήρωτη εργασία, χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, συνθέτουν την καθημερινότητα των καθαριστριών και των καθαριστών.

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι πολλούς μήνες με σοβαρό θέμα επιβίωσης αφού είναι εξαθλιωμένοι οικονομικά.

Σ’ όλο τον κόσμο το επάγγελμά μας συμβάλει στην οικονομία και στην παραγωγικότητα, πάραυτα ποτέ δεν έχουμε τη δυνατότητα να ενταχθούμε ισότιμα στην αγορά εργασίας.

Οι εργοδότες «συχνά – πυκνά»  προχωρούν αυθαίρετα σε απανωτές μειώσεις μισθών  με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να αμειβόμαστε με μισθούς πείνας.

Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας εργαζόμαστε σε καθεστώς απόλυτης εκμετάλλευσης. Θύματα ενός πάρτι εργολαβιών βιώνουμε την απόφαση του κράτους να παραχωρήσει σημαντικούς τομείς Δημοσίων φορέων και ΔΕΚΟ σε ιδιώτες, στερώντας το δικαίωμα της σταθερής μόνιμης εργασίας.

Τα αιτήματά μας:

  • Να καταργηθούν τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα των εργολαβιών σε νοσοκομεία και εποπτευόμενους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, με άμεση πρόσληψη των εργαζομένων στα εργολαβικά και να καταρτιστούν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου στους δημόσιους φορείς όπου εργάζονται.
  • Σε κάθε περίπτωση να υπάρχει συνυπευθυνότητα στην πληρωμή και την ασφάλιση μας και από τον δημόσιο φορέα, με την αναγνώριση συνυπευθυνότητας δημοσίου και εργολάβου. Πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων από τα χρήματα που οφείλουν οι δημόσιοι φορείς στον εργολάβο.
  • Να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία και να κηρύσσεται έκπτωτος ο εργολάβος όταν την παραβιάζει, χωρίς να υπάρχει η «δεύτερη ευκαιρία» της υποτροπής. Σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι να μην απολύονται, να συνεχίζεται η εργασιακή μας σχέση με τον δημόσιο φορέα.
  • Να προσδιορίζεται με σαφήνεια ο αριθμός των ατόμων και των ωραρίων στις προκηρύξεις διαγωνισμών από τον φορέα.
  • Τακτικοί έλεγχοι για την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας περί υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Επιβολή υποχρεωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
  • Να διευρυνθεί η ένταξη στα βαρέα και σε όσους δουλεύουν κάτω από 6 ώρες.
  • Να αναγνωριστεί – πιστοποιηθεί το επάγγελμα του/της καθαριστή/καθαρίστριας από αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης επαγγελματικών δεξιοτήτων και να κηρυχθεί υποχρεωτική η προσκόμιση της πιστοποίησης μαζί με τη σύμβαση εργασίας.

Σχολικές Καθαρίστριες

Οι εργαζόμενες που έχουμε στην ευθύνη μας την καθαριότητα των σχολικών αιθουσών, σήμερα, αγωνιζόμαστε για την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν. Τα κυριότερα από αυτά είναι το ιδιότυπο καθεστώς εργασίας, το ποσό και ο τρόπος πληρωμής  της εργασίας μας.

Στα σχολεία εργαζόμαστε 2 κατηγορίες σχολικών καθαριστριών, γυναίκες ως επί το πλείστον, οι οποίες χωριζόμαστε σήμερα σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Μία κατηγορία, όσων έχουμε υπογράψει σύμβαση αόριστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, και μια όσων εργαζόμαστε με καθεστώς σύμβασης εργολαβικού έργου, με τις  συμβάσεις που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, να έχουν πολλές ασάφειες και να μας στερούν από εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ως γνωστόν, κατά το παρελθόν, καθαρίστριες που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πρώτα υπέγραψαν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ν.3320/2005) και κατόπιν οι θέσεις εργασίας τους, χωρίς αλλαγή αντικειμένου, μεταφέρθηκαν στους δήμους (ν. 3870/2010).

Σήμερα, συνεχίζει να εφαρμόζεται, και για το διδακτικό έτος 2015-2016, με πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου (ΦΕΚ Α΄102/2015 και ΦΕΚ Α΄108/2015) ο ν. 1892/1990. Έτσι, το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις σχολικές επιτροπές (ν.3852/2010 «Καλλικράτης») των μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που στερούνται προσωπικού καθαριότητας, για το σχολικό έτος 2015-2016, ώστε να συνάπτουν τις σχετικές συμβάσεις έργου με καθαρίστριες.

Επίσης, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. αναφέρει πως για λόγους συνταξιοδοτήσεως προσωπικού ΙΔΑΧ (περίπου 5,7%), αλλά και αδειών κύησης-λοχείας, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός απασχολουμένων σε 9.101, με το ποσό που θα απαιτηθεί να φτάνει στα 39.500.000 ευρώ.

Και ενώ οι πράξεις αυτές από πλευράς υπουργείου Παιδείας φαίνονταν να βρίσκονται  προς την κατεύθυνση βελτίωσης του εργασιακού καθεστώτος, η μείωση από την υπηρεσιακή κυβέρνηση των ανθρωποωρών, από 15.396.480 του διδακτικού έτους 2014-2015 (ΦΕΚ3415/Β΄/2014), σε 13.856.832 για το διδακτικό έτος 2015-2016 (ΦΕΚ 2037/Β΄2015), σήμανε τη μείωση κατά 10% των συνολικών αποδοχών των καθαριστριών. Δηλαδή, «κόψιμο» ενός μηνιαίου μισθού από τους 10 συνολικά που έχουν να λαμβάνουν οι καθαρίστριες με τις δεκάμηνες συμβάσεις για το έτος 2015-2016.

Επίσης ζητήματα υπάρχουν και με την υγιεινή & ασφάλεια του σχολικού περιβάλλοντος, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και για την ομαλή εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Καθημερινά στην καθαριότητα των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων εκτιθέμεθα κατά τη διάρκεια της εργασίας μας σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα, ώστε να διατηρούνται οι χώροι  καθαροί και υγιεινοί. Οι επισφαλείς δε εργασιακές σχέσεις και οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία μας αποτελούν ένα επιπλέον καθημερινό βάρος για την άσκηση του έργου μας.

Οι συμβασιούχες καθαρίστριες με την εργασία μας καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες (υπενθυμίζουμε ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών, τμήμα εργατικών διαφορών, στις με αριθ.464,465 και 466/2013 αποφάσεις του, με τις οποίες είχε δικαιώσει συμβασιούχες καθαρίστριες σχολικών μονάδων που είχαν διωχθεί από τις θέσεις τους, ανέφερε στο σκεπτικό του ότι «με την εργασίας τους κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες»).

Το ιδιότυπο καθεστώς εργασίας (συμβάσεις μίσθωσης έργου) μας στερεί τη δυνατότητα να κάνουμε χρήση αυτονόητων – για άλλες κατηγορίες εργαζομένων – δικαιωμάτων, όπως η μητρότητα και η άδεια ασθενείας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εξαναγκαζόμαστε είτε να εργαζόμαστε μέχρι την τελευταία ημέρα της κύησης, είτε να παρακαλούμε τον εκάστοτε διευθυντή σχολείου να αποδεχθεί την εργασία συγγενικού μας προσώπου κατά τη διάρκεια της απουσίας μας (ενέργεια μη συμβατή με το ισχύον εθνικό πλαίσιο εργατικών δικαιωμάτων). Μάλιστα οι συμβασιούχες αντικαθιστούν τις μόνιμες που κάνουν χρήση αδειών ασθενείας ή μητρότητας, ενώ το αντίθετο δεν συμβαίνει.

Επίσης τα καθήκοντα που επιφορτιζόμαστε είναι παντελώς ασαφή. Χρεωνόμαστε τον καθαρισμό συγκεκριμένων αιθουσών, δίχως να προσδιορίζεται το maximum των τετραγωνικών που πρέπει να επιφορτίζονται για τους ανοιχτούς και τους κλειστούς χώρους, με αποτέλεσμα από σχολείο σε σχολείο το έργο να διαφέρει σημαντικά. Πχ. Υπάρχουν αίθουσες 30τ.μ και αίθουσες 100τ.μ.

Επίσης παρατύπως εξαναγκαζόμαστε από τους διευθυντές των σχολείων, υπό την απειλή αρνητικής έκθεσης αξιολόγησης στο τέλος της σχολικής χρονιάς, να καθαρίζουμε χώρους εκτός του καθορισμένου από τη σύμβαση έργου, γυμναστήρια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μας ανατίθενται επικίνδυνες εργασίες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δήμοι έχουν παραχωρήσει τα γυμναστήρια των σχολείων σε αθλητικούς συλλόγους, κοινωνικά φροντιστήρια, κ.λ.π, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι δράσεις να αφήνουν «αρνητικό» αποτύπωμα σε επίπεδο καθαριότητας και πρόσθετο βεβαίως έργο για εμάς, με τους διευθυντές των σχολείων να απαιτούν τον εκτός ωραρίου καθαρισμό αυτών των χώρων σε καθημερινή βάση, δίχως πρόσθετη αμοιβή.

Έχουμε το φαινόμενο πολλοί δήμοι για καθημερινή απασχόληση να υποβάλλουν ασφαλιστικές καταστάσεις με λιγότερα των 25 ασφαλιστικών ημερομίσθιων.

Οι αίθουσες του ολοήμερου σχολείου δεν πληρώνονται επιπροσθέτως και δεν περιλαμβάνονται στη σύμβαση, παρά το γεγονός ότι απαιτείται ο καθαρισμός τους από τους διευθυντές των σχολείων, υπό την απειλή πάντα της αρνητικής έκθεσης αξιολόγησης.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο, ούτε συγκεκριμένος εντολέας – ελεγκτής για την εποπτεία του έργου, με αποτέλεσμα να εμπλέκονται πολλοί παράγοντες στον έλεγχο του έργου τους (ο καθένας με τα «δικά του» συμφέροντα) και να είναι ευάλωτες στις αρνητικές εκθέσεις αξιολόγησης. Οι Διευθυντές των σχολείων αποφασίζουν και αναθέτουν εργασίες που υπερβαίνουν τα καθήκοντα και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Υπάρχει μισθολογική και ασφαλιστική διαφοροποίηση ανάμεσα στις μόνιμες και τις συμβασιούχες για το ίδιο παραγόμενο έργο.

Κι όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα εκεί που μεγαλώνει και διαπαιδαγωγείται το πιο ευαίσθητο και ευάλωτο ηλικιακό τμήμα .

Τα παιδιά μας! Ο Ανθός της κοινωνίας μας!!

Τα αιτήματά μας:

Α) ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΕΣ ΕΡΓΟΥ

  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, χωρίς καμιά εξαίρεση, λόγω κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών.
  • Έγκαιρη έκδοση ΚΥΑ και διασφάλιση επαναπρόσληψης όλων των ήδη εργαζομένων, χωρίς εξαιρέσεις ή άλλους όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση καταβολή του 10% που έχει περικοπεί από τις αμοιβές.
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων Μάιου – Ιουνίου 2016.
  • Διεκδίκηση αύξησης των αμοιβών των εργαζομένων ανά αίθουσα / ανά μήνα, οι οποίες παραμένουν καθηλωμένες από το 2008 και μάλιστα έχουν μειωθεί λόγω του 10%.
  • Προσδιορισμός με απόλυτη σαφήνεια του αντικείμενο εργασίας, το παραγόμενο έργο ανά τετραγωνικό μέτρο, με διαχωρισμό των αιθουσών από τους λοιπούς χώρους.
  • Διετείς συμβάσεις έργου για τα σχολικά έτη 2016-17 και 2017-18.
  • Επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τον ενδιάμεσο φορέα πληρωμής (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), ώστε να μην υπάρχουν απαράδεκτες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων.
  • Κάλυψη των κενών καθαρισμού που προκύπτουν στα σχολεία λόγω της αποχώρησης μονίμων καθαριστριών, και κατά προτεραιότητα με αύξηση του έργου από τις ήδη υπάρχουσες συμβασιούχες έργου και ανάλογη αύξηση των αποδοχών, ώστε να βελτιωθεί το εισόδημά τους.
  • Υποχρεωτική χορήγηση προστατευτικών μέσων και τήρηση της νομοθεσίας περί υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Β) ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

  • Διασφάλιση ελάχιστης εργασίας 4 ωρών ημερησίως, με κατάργηση όλων των συμβάσεων που προβλέπουν εργασία κάτω από 4 ώρες.
  • Αναγνώριση συνολικής προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, αυτής δηλαδή που έχει πραγματοποιηθεί πριν από το 24μηνο του ΠΔ Παυλόπουλου.

Γ) ΚΟΙΝΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

  • Κατοχύρωση ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά (Υπουργείο Εργασίας).
  • Λύση του προβλήματος καθαρισμού των προαυλίων, τουαλετών και όλων κοινόχρηστων χώρων με συμπληρωματική αμοιβή.
  • Επανεξέταση του καθηκοντολογίου, που να επιλυθεί με την εξάλειψη όλων των ασαφειών που έχουν οι συμβάσεις έργου.