Για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των κτιριακών υποδομών του ΟΑΕΔ μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» η Αντωνία Στάη, καθώς τόσο εκείνη, όσο και άλλοι 500 -ανάμεσά τους, 8 στη Ροδόπη και 11 στην Ξάνθη- που προσελήφθησαν με την υπ’ αριθμ. ΣΟΧ 1Α/2019 προκήρυξη πρόσληψης εποχικού προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο. Για αυτόν τον λόγο, ζητούν, όπως είπε, την επέκταση των συμβάσεών τους για τέσσερις επιπλέον μήνες, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 2ας Ιουλίου 2021 οπότε λήγουν οι συμβάσεις. «Είναι δίκαιο το αίτημά μας. Να εργαστούμε 24 μήνες, όπως προβλέπει και η σύμβασή μας. Ζούμε τις οικογένειές μας με αυτή την δουλεία» δήλωσε η κ. Στάη, μητέρα δύο παιδιών.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για ένα αίτημα δίκαιο και νόμιμο, αφού ο ΟΑΕΔ προέβη στην πρόσληψή τους στη βάση προκήρυξης για Σύμβαση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, συνολικά 500 ατόμων τετράωρης απασχόλησης 24/μηνης διάρκειας και όχι 20μηνης που εν τέλει -λόγω διοικητικών ολιγωριών- κλήθηκαν να εργαστούν.

«Η καθαριότητα σε κάθε κτίριο δεν είναι μια έκτακτη ανάγκη, αλλά πάγια. Δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό στα κτίρια που εμείς καλύπτουμε τις ανάγκες τους. Ήμασταν στην πρώτη γραμμή. Είναι άδικο να μας πετάξουν χωρίς καν να ολοκληρώσουμε τη σύμβαση», δήλωσε η Αντωνία Στάη.

Τέλος, επεσήμανε τον κίνδυνο, όπως είπε, να ανατεθεί η δουλειά σε εργολάβο, ενώ μπορούν οι ίδιοι και οι ίδιες, οι 500 συνολικά, να συνεχίσουν τη δουλειά που τη γνωρίζουν ήδη. «Το προσωπικό αισθάνεται πιο άνετα. Είναι δίκαιο το αίτημα. Είναι οξύμωρο ο ΟΑΕΔ που θέλει να καταπολεμήσει την ανεργία να μας βγάλει στον δρόμο και να βάλει έναν εργολάβο. Να μείνουμε δηλαδή χωρίς δουλειά 500 άνθρωποι που έχουν ανάγκη τη δουλειά».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη της κας Αντωνίας Στάη:

 

Σχόλια